Reteta de Cozonac
Ingredientele sunt urmatoarele : faina- 1kg (am folosit pambac 000 ), 5 oua, 300 g zahar (daca vreti mai dulce, puneti mai mult ), jumatate de pachet de unt 80% grasime, 5 linguri de ulei, 200 ml lapte (+ apa calda in completare daca e nevoie la framantat), nuca 400g, cacao 4 linguri, coaja de la 1lamaie+ 2portocale, esenta de rom-1 fiola, drojdie cruda 42 g ,zahar vanilat praf pentru ninsoarea finala.
Ouale se separa ...albusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar si se amesteca cu nuca si cacaoa pentru umplutura.
Pentru aluat se pune drojdia cu laptele caldut si doua linguri de zahar sa dospeasca intr-un crater facut in faina.
Cand "fierbe" drojdia se adauga galbenusurile , restul de zahar...
...aromele, putina sare , uleiul si untul topit caldut ,nu fierbinte !!!....
...si se amesteca pana se incorporeaza toata faina (daca mai este nevoie de lichid se adauga apa calduta ) si se obtine un aluat elastic, nu foarte indesat.
Atentie, nu se framanta deloc, doar se amesteca ingredientele cu faina !!!
Se acopera ligheanul cu folie si se lasa aluatul la cald o
ora.Cu mainile unse cu ulei se imparte in 4 formandu-se sfere ....
care se intind in forma de... foaie si se umplu cu umplutura de nuci ( eu am pus din loc in loc si samburi de nuca intregi , sunt de efect cand se taie felia )... apoi se ruleaza.
Ca sa obtinem un cozonac aratos si mare , impletim cate doua sucituri ...astfel :
Lasam cozonacii la temperatura camerei sa creasca inca o ora. Ii ungem cu ou batut , apoi ii introducem in cuptorul bine incazit la 180* pentru 35-50 minute (se verifica dupa 35 m)
Cand sunt copti, se scot din forma si se presara cu zahar vanilat praf .
Pasca cu Smantana
Ingrediente:
Pentru blat:
1 kg de faina,
7 galbenusuri,
1 ou,
50 de grame de drojdie,
250 mililitri de lapte,
300 de grame de zahar tos,
200 de grame de unt,
un varf de lingurita de sare,
vanilie,
esenta de rom.
Pentru umplutura:
1 kg smantana groasa,
5 galbenusuri,
100 de grame de stafide,
300 de grame de zahar tos,
coaja de lamaie,
50 de grame de caise uscate,
coaja de portocala zaharisita.
Preparare:
Blatul: cerne faina intr-un vas. Adauga sare si mirodenii. Desfa drojdia cu putin zahar. Freaca galbenusurile cu zahar, pana cand acesta se topeste. Pune drojdia peste faina si adauga lapte caldut. Amesteca. Adauga crema de oua cu zahar si framanta putin aluatul. Adauga incet untul topit si framanta inca putin aluatul. Pune aluatul la crescut circa 30 de minute.
Umplutura: bate galbenusurile cu zahar, foarte bine. Adauga smantana si amesteca. Taie fructele confiate bucatele si adauga-le in compozitie. Pune stafidele, coaja de lamaie si cateva picaturi de esenta de rom.
Asamblarea: unge cu unt din belsug o forma cu pereti detasabili. Ia 2/3 din aluat si framanta-l foarte putin, doar cu varfurile degetelor, pentru ca blatul sa fie batut si nu foarte pufos. Intinde o foaie si pune-o in forma, inclusiv pe pereti. Rastoarna umplutura. Din restul de aluat se face un sul lung pe care il pui in spirala deasupra, ca un capac. Unge cu ou batut si da la cuptor la foc potrivit circa o ora. Este gata cand s-a rumenit frumos. Taie pasca abia dupa ce se raceste bine.
Friptura de Miel
2 pulpe de miel; 250 ml vin rosu, sec; 1 capatana de usturoi (12-15 graunte, tocate marunt); 1 lingurita cimbru, maruntit; 1 lingurita tarhon, maruntit; 1 lingurita patrunjel, tocat marunt; 1 lingurita rozmarin, maruntit; 1 lingurita amestec de piperuri (boabe de piper negru, verde, alb, rosu si piper dulce + seminte de coriandru), macinate; 1 lingurita sare; sucul de la 1 lamaie; 3 linguri ulei de masline.
Preparare pulpa de miel la cuptor cu vin si usturoi: Puneti intr-un bol usturoiul, verdeturile (cimbru, tarhon, patrunjel, rozmarin), amestecul de piperuri (macinate) si sarea. Adaugati 3 linguri de ulei si amestecati. Turnati in bol sucul de lamaie si amestecati din nou.
Asezati pulpele de miel in tava, turnati uleiul aromat pe deasupra, dupa care ungeti-le bine pe ambele parti. Lasati 1 ora.
Dupa ce a trecut 1 ora, timp in care carnea s-a patruns bine de aromele condimentelor si verdeturilor, turnati vinul in tava.
Acoperiti cu o folie de aluminiu si introduceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade.
Dupa 1 ora scoateti tava din cuptor, indepartati folia si intoarceti pulpele de miel. Acoperiti din nou cu folie si reintroduceti la cuptor pentru inca 1 ora (tot la 180 de grade).
Dupa 2 ore friptura este gata, frageda si suculenta. Scoateti pulpele de miel pe un platou si dezosati-le.
Ciorba de miel
2,5 kilograme carne de miel cu os (un cap de miel; capul cu tot cu gât şi alte bucăţele de os cu ceva cărniţă pe ele)
350 grame zarzavat (morcov, pătrunjel rădăcină, păstârnac)
1 ceapă medie
2 linguri de orez
borş, zeamă de lămâie sau oţet (de preferinţă cel în care s-a macerat tarhon)
2 gălbenuşuri
300 ml smântână grasă
tarhon şi leuştean
2 linguri de ulei
sare
piper
1 Spălaţi bine, în apă rece, bucăţile de carne. Atenţia la aşchiile de os.
Puneţi la fiert cu 5 litri de apă rece bucăţile de carne.
Fierbeţi carnea vreo 25-30 de minute, la foc mic, spumind des.
Trageţi oala de pe foc şi lasaţi-o să se odihnească.
Până îşi trage sufletul fiertura, curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe mărunte (sau treceţi prin răzătoarea mare) zarzavaturile şi ceapa.
Puneţi ceapa şi zarzavatul la călit (sotat) în ulei într-o oală pentru supă.
După ce zarzavaturile s-au înmuiat adăugaţi zeama în care a fiert carnea de miel şi puţină sare.
Fierbeţi supa aproximativ 40 de minute, până când zarzavatul e fiert şi adăugaţi orezul.
Mai fierbeţi zece minute.
Se acreşte supa, după gust, cu borş, lămâie sau oţet şi se drege cu smântâna amestecată cu gălbenuşuri şi câteva linguri de supă (vezi cums e face un liezon).
Carnea se scoate de pe oase şi se adaugă în ciorbă.
Se mai ţine ciorba pe foc până se leagă ouăle dar nu se lasă să fiarbă.
Pentru aromă este indicat tarhonul, sau leuşteanul.
Când este complet gata se mai sărează după gust.
Ciorba se serveşte caldă, cu verdeaţă proaspătă şi ceapă verde tocată deasupra; şi un ardei iute lângă.